torsdag 30 juni 2011

Winky

Winky var familjen Crouchs husalf, och hon ville inte bli frigiven, till skillnad från Dobby. Hon såg sig själv som en plikttrogen husalf, och skyddade familjens många hemligheter. Då Bartemius Crouch Jr flytt från Azkaban med hjälp av sin far, skötte Winky om honom medan han återhämtade sig. Av medlidande övertalade hon Bartemius Crouch Sr att hans son skulle få åka till världsmästerskapen i quiddich. Han gick till slut med på det, men varken han eller Winky visste att Crouch Jr inte längre befann sig under Imperiusförbannelsen som de kastat över honom så att han inte skulle kunna rymma. På världsmästerskapen stal Crouch Jr Harry Potters trollstav, och använde den för att frammana Mörkrets märke. Winky fick skulden (Crouch Jr var dold under sin osynlighetsmantel) och som bestraffning gav Crouch Sr. henne fri. Dobby hjälpte Winky att få arbete på Hogwarts, men hon var väldigt olycklig som frigiven, vilket hon såg som ett misslyckande för familjen Crouch och började dricka mycket honungsöl. Dobby kämpade mycket för att hon skulle sluta med det. Medan någon i familjen Crouch fortfarande levde var hon lojal mot dem och vägrade att avslöja någon av deras hemligheter. Då Barty Crouch Jr som den sista överlevande medlemmen sedermera kysstes av en Dementor (en varelse som suger ut all glädje ur en när den kommer, man säger att den "kysser" fast den suger ut själen) var Winky förtvivlad över att lämnas ensam kvar.

Ingen bild.

fredag 17 juni 2011

Bellatrix Lestrange

Bellatrix "Bella" Lestrange (född Black) beskrivs som en lång kvinna med mörkt hår, en smal mun, blek hud, tunga ögonlock och, familjen Blacks kännetecken, bra utseende och hållning. I Fenixorden står det att hon en gång säkert hade haft ett bra utseende, men att detta fördärvats av vistelsen i fängelset Azkaban. Bellatrix och hennes man var aktiva i Voldemorts första försök att nå makten, och lyckades slingra sig undan misstankar ända till tiden då Voldemorts krafter försvann. Senare torterade Bellatrix och tre andra dödsätare två kända Aurorer, Frank och Alice Longbottom för att få information om var Voldemort fanns. Eftersom de använde den förbjudna Cruciatusförbannelsen på Frank och Alice Longbottom tills de blev sinnessjuka, skickades de alla fyra till trollkarlsfängelset Azkaban. Fjorton år senare var Bellatrix en av de Dödsätarna som rymde från Azkaban för att ansluta sig till Voldemort. Efter hand som åren gick förändrades hennes vackra utseende, och hon blev alltmer spöklik. Det framgår flera gånger i berättandet att Bellatrix antingen är obehärskad eller sinnessjuk. Bellatrix är väldigt lojal mot Voldemort (som i sin tur kallar henne Bella). Hon skryter stolt om att hon blivit personligt lärd av Voldemort, och hon påstår att om hon hade en son så skulle hon gärna ha låtit honom tjäna Voldemort, och inte minst skröt hon om att hon var villig att tjäna Voldemort även då hon fick sitta i Azkaban.

I filmerna spelas hon av Helena Bonham Carter.


onsdag 15 juni 2011

Krake

Husalfen Krake tjänade  den gamla släkten Black. När Sirius Black var den enda kvarlevande mannen i släkten var Krake alltså tvungen att, mot sin vilja, tjäna honom i Fenixordens högkvarter. Krake ansåg, liksom stora delar av Familjen Black att Sirius förrått sin familj. I Harry Potter och Halvblodsprinsen, får Harry veta att han har ärvt alla Sirius ägodelar, inklusive Krake för att Sirius hade dött. Harry ville egentligen inte behålla Krake, men då han visste för mycket om Fenixorden skulle det kunna vara farligt att släppa honom fri. För att inte behöva ha Krake runt sig hela tiden beordrade Harry honom därför att arbeta i Hogwarts kök, tillsammans med de andra husalferna. På Hogwarts orsakade Krakes förakt mot Harry flera bråk med Dobby, eftersom Dobby tycker mycket bra om Harry. Då Harry behövde någon som kunde följa efter Draco Malfoy för att komma på vart han tog vägen då han försvann från Marodörkartan, hjälpte en ovillig Krake och en villig Dobby till. De kom tillbaka någon vecka senare och berättade att han försvann till Vid-Behov-Rummet.


lördag 11 juni 2011

Lord Voldemort fd. Tom Dolder

Lord Voldemort är Harrys ärkefiende efter att ha dödat hans föräldrar. Få vågar uttala hans namn utan han omnämns som "Ni-vet-vem" eller "Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn". Voldemorts historia är ganska tragisk. Hans mor, Merope Gaunt var häxa och ättling till Salazar Slytherin, en berömd svartkonstnär. Hon levde i en liten stuga med sin far Mervolo och sin mordiske bror Morfin. Familjen Gaunt pratade Parselspråk (ormspråket) inom familjen. Voldemorts far, Tom Dolder Sr, var en mugglare men han var mycket rik och tillhörde en respekterad mugglarfamilj. När Voldemort föddes döptes han till Tom Marvolo Riddle, eller på svenska Tom Gus Mervolo Dolder. Modern avled vid födseln och fadern övergav Tom Dolders mor innan Tom föddes, så Tom fick växa upp på ett barnhem. Senare kom Albus Dumbledore till barnhemmet och avslöjade att Tom var en trollkarl. Tom inledde då sin utbildning på Hogwarts och blev placerad i Slytherins elevhem. Före sitt sjätte år i skolan besökte han sin fars hus och dödade både sin far och sina farföräldrar som hämnd. Han gav sedan sin morbror Morfin skulden, och denne hamnade i Azkaban. Under sitt sjätte år på Hogwarts öppnade han bland annat Hemligheternas kammare, men skyllde allt på Hagrid när han blev avslöjad och fick denne relegerad. Under sin ungdom skapade ett nytt namn genom att kasta om bokstäverna i sitt eget, Tom Gus Mervolo Dolder, som omkastat blev Ego Sum Lord Voldemort. "Ego sum" är latin och betyder "Jag är". På engelska blev Tom Marvolo Riddle till I am Lord Voldemort. Han betraktades som ondskan personifierad, och framkallade sådan rädsla att få ens idag vågar bruka hans verkliga namn. Voldemorts framgångar avslutades till sist när han försökte mörda den som spåtts att förgöra honom: Harry Potter, men fick dödsbesvärjelsen, Avada Kedavra, tillbakakastad på sig själv. Voldemort dog dock inte eftersom hans själ är uppdelad, men fick ta boning i andras kroppar för de närmaste fjorton åren. Under de första åren som Voldemort var tvungen att ta boning i bland annat ormar som var hans favoritdjur i och med att han härstammar från Salazar Slytherin som var en ormviskare. Senare återuppstod han med hjälp av sin tjänare Slingersvans, och började återuppbygga det som han en gång startade. Harry får veta av Dumbledore i sjätte boken att Voldemort kan ha gjort sig odödlig med hjälp av ett antal horrokruxer, ett föremål där man har lagt en bit av sin själ. Voldemort anses ha delat upp sin själ i sju delar och alltså skapat sex horrokruxer, den sista delen är hans egen själ. Harrys uppdrag i den sjunde boken blir att hitta dessa och förinta dem och slutligen Voldemort själv. Harry Potters stav hade samma kärna som Voldemorts.

I filmerna spelas han av Richard Bremmer (HP 1 röst), Christian Coulson (HP 2), Ralph Fiennes (HP 4, HP 5, HP 7) och Frank Dillane (HP 6).

                            
         Tom Dolder                                                               Lord Voldemort