söndag 29 maj 2011

Dobby

Dobby är en husalf som, till skillnad från de flesta husalfer, vill vara fri. Han blev tvingad att bevara många mörka hemligheter när han var husalf åt familjen Malfoy. Dobby framträdde för första gången i Harry Potter och Hemligheternas kammare där han var en central figur i handlingen. Han tjänstgjorde hos familjen Malfoy.  Långt senare, när Harry precis återvänt från Hemligheternas Kammare och får veta att Dobbys husbonde var Lucius Malfoy lurar han Malfoy att frige Dobby. Den tacksamma alfen har varit obrottsligt lojal mot Harry sedan dess. Efter sin frigivning krävde Dobby lön för sitt arbete, och han hade väldigt svårt att hitta jobb. Han fick sedan arbete på Hogwarts, och han är den enda betalade alfen där. Han tjänar en galleon i veckan, och har en ledig dag per månad. Dumbledore, som är en varmhjärtad person, erbjöd Dobby tio galleoner i veckan och fria helger, men Dobby tackade nej och sade att han tyckte om frihet, men gillade arbete bättre. Sedan Dobby började arbeta på Hogwarts har han hjälpt Harry ett antal gånger.


lördag 28 maj 2011

Narcissa Malfoy

Narcissa föddes i familjen Black. Hennes mor var Durella Black (född Rosier) och hennes far Cygnus Black. Narcissa är född i mitten av en syskonskara på tre, efter Bellatrix och före Andromeda. Hon var kusin med Sirius och Regulus Black, och blev senare moster till Nymphadora Tonks. Familjen Black var en mycket gammal trollkarlsfamilj. Hon är en lång, smal, blond, blåögd häxa. Trots att Bellatrix är mörk med markerade drag, och Narcissa är ljushårig, så sägs det ändå finnas en likhet mellan systrarna. Narcissa tillhörde elevhemmet Slytherin på Hogwarts. Hon gifte sig med Lucius Malfoy, en Dödsätare från en mycket förmögen renblodsfamilj, och de fick sedan sonen Draco. De bor i en herrgård i södra England, och i sin tjänst hade de husalfen Dobby tills 1993, då Harry Potter befriade honom.

I filmerna spelas hon av Helen McCrory.

Ett litet fel...

Vi ville bara säga att det har blivit ett litet fel på Harry Potter-bloggen. Inlägget "Percy Weasley" gjorde vi för ganska länge sen, men nu har det hamnat högst upp. Vi ville bara säga det så att ni inte skulle tycka att det var konstigt att det var två "Dagens Harry Potter-karaktär" på samma dag. (På bloggen står det att inläggen "Percy Weasley" och "Lucius Malfoy" är gjorda samma dag).

MVH Millemus & Jullanbullan

måndag 23 maj 2011

Percy Weasley

Percy Weasley gick sitt sista år på Hogwarts i den tredje boken och var då försteprefekt och hade höga betyg. I boken beskrivs han som mycket stöddig och överlägsen. Men det kunde mycket väl tolkas som att han bara var ovanligt stolt över sina bedrifter som prefekt och senare försteprefekt. Han blev senare anställd på ministeriet, på avdelningen för internationellt magisamarbete. Percys pappa jobbade på avdelningen för missbruk av mugglarprodukter. Hans flickvän är/var Penelope Clearwater. Percy har en uggla som heter Hermes.

I filmerna spelas han av Chris Rankin.


Lucius Malfoy

Lucius Malfoy gick på magiskolan Hogwarts och det var förmodligen där han träffade sin fru Narcissa Black, och likaså många andra Slytherinelever, som senare kom att bli Dödsätare. Han gifte sig med Narcissa och fick en son, Draco. Genom att skänka pengar till Trolldomsministeriet, fick Lucius många kontakter och han använder detta för sina egna ändamål. Ett tag var Lucius en i skolstyrelsen på Hogwarts, som han sedan blev sparkad från. Han tog avstånd från Dödsätarna, då  Lord Voldemort besegrades av den då ettårige Harry Potter. Malfoy hävdade att han blivit förhäxad av Voldemort - 'Professor Moody'(som var lärare på Hogwarts ett tag) förklarade senare den här förhäxningen som Inperiusförbannelsen - och att han egentligen inte ville tjäna Voldemort. Trots att Minisleriet accepterade det, så gjorde inte alla det, till exempel Arthur Weasley.

I filmerna spelas han av Jason Isaacs.

söndag 22 maj 2011

Draco Malfoy

Draco Malfoy är son till Lucius Malfoy som är en tidigare Dödsätare (anhängare till Lord Voldemort) och Narcissa Malfoy. Draco är sonson till Abraxas Malfoy, vilket han inte är sen att skryta om. Den unge Malfoy har tagit efter sina föräldrar, och behandlar till exempel Hermione Granger illa för att hon har Mugglare som föräldrar. Han själv och hans släkt är vad man kallar "renblod". Han är självsäker och nedlåtande och säger ofta elaka kommentarer till dem han inte gillar. Draco är medlem i Slytherins quidditchlag där han spelar sökare. Draco är Harry Potters ärkefiende och kommer gärna på elaka knep för att sätta dit honom. Draco har två vänner som heter Crabbe och Goyle.

I filmerna spelas han av Tom Felton.

söndag 15 maj 2011

Charlie Weasley

Charlie Weasley är familjens näst äldste son och arbetar med drakar i Rumänien. Han är kortare och kraftigare byggd än Ron och Percy, som båda är mycket långa och gängliga. Mellan 1984 och 1991 läste Charlie på Hogwarts, och var där väldigt duktig på Quidddich och var sökare och kapten i Gryffindors lag. Han blev även utsedd till prefekt. Enligt Rubeus Hagrid (skogsvaktare och en lärare på Hogwarts) var Charlie duktig i skötsel av djur, och han tyckte om att vara utomhus, vilket kan ha påverkat hans yrkesval. På Bills och Fleur Delacours bröllop var han sin brors best man.

Ingen bild.

lördag 14 maj 2011

Animagusar

Animagusar är trollkarlar och häxor som kan förvandla sig till djur. Man kan förvandla sig fram och tillbaka mellan trollkarl/häxa och djur när man vill. Man kan välja vilket djur som helst när man ska bli en animagus, men när man väl har valt ett djur så kan man inte ändra sig till något annat djur. Samtidigt som man är det djuret, så har man fortfarande sina magiska krafter. Här är några animagusar:

 Minerva McGonagall (Lärare på Hogwarts) kan bli en katt.

James Potter kan bli en kronhjort.

Sirius Black kan bli en hund.

Rita Skeeter (Skriver åt trollkarlstidningen "The daily prohpet") kan bli en skalbagge.

Peter Pettigrew kan bli en råtta.

Bill Weasley

Bill Weasley är äldst av syskonen i familjen Weasley. Bill började på Hogwarts, där han blev insorterad i elevhemmet Gryffindor och när han slutade på Hogwarts, hade då hunnit vara både prefekt och ordningsman. Senare började han arbeta för trollkarlsbanken Gringotts i Egypten, där han jobbade med att bryta förbannelser. Bill och Fleur Delacour förlovar sig i den sjätte boken och gifter sig i den sjunde och  sista boken. Bill blev biten av varulven Fenrir Grårygg under striden på Hogwarts i slutet på Harry Potter och Halvblodsprinsen, men blev trots detta inte förvandlad till varulv, eftersom han blev biten medan Fenrir var i mänsklig form. Han kommer eventuellt kunna få smak på extra blodigt kött, men det är okänt exakt hur han kommer påverkas.

I filmerna spelas han av Richard Fish.

måndag 9 maj 2011

Fred Weasley och George Weasley

Fred och George Weasley är tvillingar som gick sitt sista år på Hogwarts i den femte boken. De spelade som slagmän i Gryffindors quidditch-lag. De hoppade dock av utbildningen på Hogwarts ett par månader innan examen i den femte boken och öppnade en affär i Diagongränden, "Weasleys vassa varor" som säljer skämtartiklar. Deras bäste vän är Lee Jordan. De gillar att skoja med folk, är kvicka, avslutar gärna varandras meningar och roar sig med att skapa förvirring om vem som är vem. Inte ens Molly Weasley kan skilja på Fred och George som ser exakt likadana ut.

I filmerna spelas de av James Phelps och Oliver Phelps.


söndag 8 maj 2011

Ginny Weasley

Ginevra (Ginny är en förkortning av Ginerva) Weasley är familjen Weasleys enda dotter och yngst i familjen. Ginny är den första födda flickan i släkten Weasley på flera generationer. Hon går en årskurs under Harry Potter på Hogwarts. Ginny har som alla andra Weasleys rött hår och fräknar. I de fyra första böckerna är hon mycket blyg för Harry, men i femte boken vågar hon vara mer öppen. Hon blir kär i Harry och Harry blir kär i henne. Ginny Wesley beskrivs också som en vacker person med mycket humor och intelligens.

I filmerna spelas Ginny av Bonnie Wright.

fredag 6 maj 2011

Arthur Weasley

Arthur Weasleys föräldrar heter Cedrella Black och Septimus Weasley. Arthur är pappan i familjen Weasley och gift med Molly. Han beskrivs som lång och smal. Han har två bröder. Arthur är en varm och godhjärtad person. Han tar oftast inte på sig rollen som familjens överhuvud; Molly är istället den som övervakar vad sönerna gör och vad som försiggår i huset. Arthurs stora intresse, eller besatthet, är Mugglare och allt som har med dem att göra, en mycket ovanlig företeelse bland trollkarlar och häxor. Detta drar ofta mycket misstänksamma blickar från personer som kommer i kontakt med honom.
Arthur Weasley är anställd på Trolldomsministeriet, på Kansliet för missbruk av mugglarprodukter. Han blir senare befordrad.

I filmerna spelas han av Mark Williams.

torsdag 5 maj 2011

Molly Weasley

Molly Weasley (född Prewett), mamman i familjen Weasley, är en lite överbeskyddande hemmafru, som även tagit Harry under sina vingars skugga. Mollys flicknamn är Prewett, och som nämns i den första och den femte boken, så har hon förlorat familjemedlemmar i strider med Lord Voldemort (sina två bröder Gideon och Fabian). Först var hon väldigt arg på Fred och George Weasley (sina söner) för att de inte använde tiden för att studera utan för att skapa nya skämtartiklar. Molly ändrade sig dock när hon insåg hur mycket tvillingarna tjänade på sina skämtartiklar när de hade öppnat sin affär. Varje år stickar hon en tröja till alla medlemmar i familjen Weasley och Harry Potter inför julen.

I filmerna spelas hon av Julie Walters.

onsdag 4 maj 2011

Petunia Dursley

Petunia Dursley (född Evans) är Harry Potters moster, och hon beskrivs som en blond kvinna med beniga händer, ett hästliknande ansikte och en mycket lång hals, vilken hon använder då hon spionerar på sina grannar. Hon följer intresserat nyheterna om skilda filmstjärnor i alla möjliga veckotidningar, medan hon påstår "som om vi kulle vara intresserade av deras tarvliga affärer!". Hela hennes släkt är Mugglare, utom hennes syster Lily som är en mugglarfödd häxa. Mr och Mrs Evans var, enligt Petunia mycket nöjda över att ha en häxa i familjen, men Petunia fann sin syster som ett missfoster. Någon gång mötte hon Vernon Dursley och gifte sig med honom. De fick sin son Dudley. Petunia hade då inte träffat sin syster på flera år, och uppträdde som om hon inte hade någon.

I filmerna spelas hon av Fiona Shaw.

måndag 2 maj 2011

Vernon Dursley

Vernon Dursley är den allra första karaktären som intruduceras i Harry Potter-böckerna (och direkt efter honom kom hans fru Petunia). Han är Harry Potters morbror (genom giftermål): han är gift med Petunia (född Evans), Lily Potters syster. Vernon och Petunia har en son som heter Dudley.
Vernon beskrivs som en stor, biffig man med nästan ingen hals alls, men en stor mustasch. Han bestämmer mycket i sin familj. Det är han som skapar de flesta reglerna åt Harry och de flesta hoten, medan hans fru Petunia slår dövörat till. Han skämmer även bort sin son markant. Han är direktör för ett företag som heter "Grunnings" som gör borrar, och han verkar ha en lyckad karriär. Han är en Mugglare (en person som inte har ett dugg magiskt blog i sig), och föraktar alla magiska handlingar, föremål och personer, speciellt sin svägerskas son, Harry. Harry fick aldrig reda på sanningen om vart han egentligen kom från, och heller ingenting om sina föräldrar eller den magiska världen över huvud taget. Petunia verkar ha en liten känsla för familjelojalitet till Harry, men Vernon verkar inte gilla sin svägerskas son överhuvudtaget.

I filmerna spelas han av Richard Griffiths.